Kolkka Jussin seuraava numero jo kymmenes

Yleistä keskustelua Kolkankävijöihin liittyvistä asioista

Valvojat: josu, Kata, helenasiivone

Kolkka Jussin seuraava numero jo kymmenes

ViestiKirjoittaja josu » 1.3.2005 12:29

Jeh!

Kolkka Jussi, tuota meidän hienoa lippukuntalehteä, on julkaistu jo yhdeksän numeron verran ja seuraava tulee olemaan jo kymmenes numero.

Itseasiassa Kolkka Jusseja on oikeasti työstetty useampia. Joskus 90-luvun puolella ilmeistyi muutama lehti, jotka oli taitettu käsin leikka-liimaa-kopioi menetelmällä. Kuitenkin tuolloisen toimituskunnan innostus taisi hiipua ja lehti painui joiksikin vuosiksi unholaan. Muistaakseni vuonna 2000 vai 2001 tai jotain sellaista, kasattiin uusi lehtiporukka ja lehti alkoi taas ilmestyä säänöllisesti. Tai alkuun vähemmän säänöllisesti. Ensimmäinen uuden lehden versio kantoi nimeä "Anonymous ?", jossa mm. kartoitettiin lukijoiden mieltymyksiä uuden lehden nimeksi. Vähäisen äänestysaktiivisuuden vuoksi lehden toimikunta päätyi pitkien keskustelujen jälkeen säilyttämään lehden perinteisen nimen ja tästä eteenpäin uusi versio lippukuntalehdestämme kantoi perinteistä nimeä Kolkka Jussi.

Anonymous oli taitettu A4:n kokoon ja sisälsi muutamia sivuja. Se oli taitettu ihan oikealla tietokoneella, tulostettu printterissä ja kopioitu kopiokoneessa. Lehden leviikki oli hieman suurempi kuin tuolloisten ryhmien määrä. Lehdestä tehtiin noin 10-15 kappaleen "painos", joista jokainen lehti oli tavallaan käsin tehty. Lehtiporukka ahersi eräänä iltana kololla järjestellen sivuja oikeaan järjestykseen ja taisteli onnettomat nitojan kanssa :)

Anonymouksen, "Kolkka Jussin uudesta tulemisesta", alkoi uusi numerointi tyyliin 2 / 2004 (toinen lehti vuoden 2004 aikana) ja rinnalla alettiin kuljettaa juoksevaa numerointia lehden uuden version aikojen alusta. Nyt siis tuo numero on jo saavuttanut numeron yhdeksän ja seuraavaksi tulossa siis numero 10. Anonymous oli jo hieman edistyneempi mitä muinaiset Kolkka Jussit. Olihan se sentään tietokoneella taitettu ja siihen ei käytetty lainkaan liimaa, saksia tai teippiä. Kuitenkin tuo Kolkka Jussin uuden alun ensimmäinen edustaja on kaukana nykyisen lehden ulkoasusta ja sisällöstä.

Heti Anonymouksen ilmestymisen ja sen arvioinnin jälkeen, lehteen päätettiin tehdä suuria muutoksia. Taitto päätettiin toteuttaa A5:n vihkotaitolla ja päädyttiin käyttämään lehti oikean painofirman kautta. Vielä tästä muutama numero eteenpäin, Kolkka Jussin taitto tehtiin Microsoft Wordilla, josta se tulostettiin paperille ja toimitettiin painoon. Se oli suorastaan taittajan helvetti. Vaikkei sivuja ollutkaan kuin alta kaksikymmentä, kuvia ja erillaisia koristuksia käytettiin paljon. Näillä oli tapana siinä vaiheessa, kun taittaja totesi lehden olevan valmis painettavaksi, jotenkin mysteerisesti pompsahtaa lehden ensimmäiselle sivulle. Tällöin ei auttanut muu kuin aloittaa taitto kutakuinkin alusta :)

Pian lehden "välitulostus" sai jäädä unholaan ja lehti toimitettiin word-muotoisena suoraan painofirmaan sähköpostitse. Tämä helpotti joitakin asioita, mutta jälkikäteen aina painoon toimitettiin myös paperiversio, mistä ilmeni miltä lehden tulisi näyttää. Tämän sähköisesti tapahtuvan toimituksen myötä kuvien laatu parani huomattavasti, mutta ei tämäkään vielä ollut kovin kivuton tapa.

Numerosta viisi lähtien, lehden taittoon on käytetty ihan oikeata taitto-ohjelmaa. Tuolloin lehden suhteen ei vielä oltu ihan täysin digitaalisessa ajassa. Kuvia vielä skannailtiin filmikameroiden jäljjiltä kolon skannerilla, tosin kaikki juttutekstit on toimitettu ihan alusta asti sähköisessä muodossa taitolle. Nykyisin lähes kaikki materiaali toimitetaan sähköisessä muodossa. Tosin puuhat tulevat taittoon paperisina. Suuri kiitos digikameroiden yleistymiselle :) Ohjelman ansiosta lehti saadaan ulos PDF-muodossa ja sellaisena se myös nykyisin toimitetaan painoon. Painettavan version lisäksi, lehdestä otetaan ulos nettiversio eli tässä syy miksi netissä on vain lehdet ainoastaan numero viisi lähtien.

Ja ihan muutama sananen tähän loppuun nimestä ja sen merkityksestä. Kolkka Jussi nimenä juontaa lippukunnamme sisällä kulkeneesta tarusta tai tarinasta, jota johtajat ovat kertoneet pitkin lippukunnan historiaa. Syitä miten alunperin Kolkka Jussi päätyi lehden nimeksi, on minun vaikeata arvioida. Itse tuolloin ihan ensimmäisten aidon ja alkuperäisen lehden ilmestymisen aikoihin olin vielä vartiolainen. Ehkäpä tästäkin saamme myöhemmässä vaiheessa täsmällisempää tietoa. Ehkäpä myös josain vaiheessa julkaisemme Kolkka Jussin huikean tarinan. Alkuun voisi valoittaa sen verran, että Kolkka Jussi on Kolkan-saaressa aikoinaan elellyt erakko, mutta toistaiseksi saatte elellä asian suhteen pienessä jännityksessä ja tietämättömyydessä ...

Päätoimittajat kolkkajussissa :
90-luvun lehdet : Ei varmuutta ...
2001 : Joonas Suominen (pari ekaa lehteä)
2001 -> Jarna Kuvaja
2004 -> Katja Rautanen
Joonas Suominen [Johtaja @ Kokä]
josu
Sivuston ylläpitäjä
 
Viestit: 254
Liittynyt: 15.1.2005 16:35

Paluu Yleiset

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron