Sivu 1/1

Varusteretkeilystä..

ViestiLähetetty: 18.5.2005 12:04
Kirjoittaja jussivienonen
Näin lippukunnan epävirallisena varusteurheilijana en voi olla ottamatta kantaa uusimman (2/2005) Kolkka Jussin pääkirjoitukseen.

Päätoimittaja arvosteli retkeilyyn ja ulkoilma elämään suunniteltujen nykyaikaisten varusteiden käyttöä ja haikaili aikoja ennen Gore-texiä.

Itselläni ei ole mitään retro-retkeilyä, perinteisiä erätaitoja ja -varusteita vastaan. Osa uusista varusteista on täysin turhaa luksusta tai vain pelkästään täysin turhaa. Eihän kukaan oikeasti edes kuvittele teleskooppisen makkaratikun olevan välttämättömyys. Kuitenkin on joitakin varusteita joita ei tulisi luokitella samaiseen kategoriaan.

Näistä esimerkkeinä vaikkapa kunnolliset kengät, riittävän lämmin makuupussi ja selkään sopiva ja kantamiseen tarkoitettu rinkka.
Matkan katkeaminen kymmenen kilometrin jälkeen terveyskeskuskäynnin vaativiin rakkoihin ei ole itsensä voittamista vaan ajan haaskaamista. Toivo arjesta irtautumisesta muuttuu toivoksi ruumiista irtautumiseen, jalkojen ihon jo irrottua.
Lämpötilan laskeminen odotetun kymmen miinus asteen asemesta kolmeekymmeneen Jotoksen makuupussilla liikkeelle lähtenyt ei vain haaskaa nukkumisaikaansa vaan asettaa itsensä myös terveydelliseen vaaraan. Kannattaa sitä joskus kokeilla, noin itsensä voittamisen vuoksi mutta rohkenen epäillä kenenkään siitä niin suuresti nauttivan että uusisi kokemaansa yötä.
Kantolaitteeksi soveltuu mainiosti isältä peritty 70-luvulla ostettu Savotta, mutta huonosti prismasta ostettu McKinley. Taaskin saattaa matkaloppua, ei itsensä voittamiseen, vaan luovuttamiseen. Välineitä on aina helppo syyttää.

Nykyvarusteilla suoritettu retkeily voi olla äärimmäisen haastavaa. Tietysti riippuu siitä miten retkeily sanana määritetään. Jos retkeilyllä tarkoitetaan paikallaan pysyvää telttailua ja makkaran paistoa, ei se varmaankaan tarjoa haasteita kovinkaan pitkään, vaikka sitä suorittaisi ilman vaatteita ja kyykkyhyppien. Mutta jos ajatellaan retkeilyä laajemmin niin aina löytyy haasteita ja mahdollisuuksia itsensä voittamiseen. Voi mennä pidemmälle, korkeammalle, syvemmälle, nopeammin, kauemmin, valita vaikeamman maaston, poluttoman taipaleen, kylmemmän vuoden ajan... listan rajana on vain mielikuvitus huippuvarustellut ammattilaisetkin löytävät jatkuvasti uusia haasteita.

Jos joku haluaa jatkaa keskustelua aiheesta tai aiheen vierestä, vastailen mielelläni aikanikuluksi tässä suunto.comin ja haglöfs.sen selailujen välissä :) Hyvää kevättä kaikille, erityisesti Katjalle :D

ViestiLähetetty: 21.5.2005 17:42
Kirjoittaja katjuska
Pakkohan tähän on vastata, kun viesti koskee itseäni niin läheisesti. Pääkirjoitukseni tarkoituksena ei todellakaan ollut morkata nykyaikaisia retkeilyvälineitä tai niiden käyttäjiä vaan lähinnä todeta, että lyhyessä ajassa tapahtunut muutos on huima. Kirjoitin myös, etten ala viettämään alkeellista leirielämää ja tämä juuri siksi, että retkeilystä saattaisi mennä kaikki nautinto, kun kärsii niistä Jussin mainitsemista rakoista tai kipeästä selästä.

En kuitenkaan näe välttämätöntä tarvetta ostaa sitä kaikkein kalleinta rinkkaa, kun halvemmallakin saa täysin toimivan ja selälle mukavan. Kunnon kengät on tietysti ehdoton juttu etenkin vaelluksilla ja hengittävä GoreTex-pukukin ihan kiva.

Ja muistaakseni sanoin pääkyssäkin, että voisin KOKEILLA ns. retroretkeilyä (osuva sana, kiitos Jussille :) ) ihan vain mielenkiinnosta, sen jälkeen luultavasti osaisi arvostaa näitä nykyajan mukavuuksia taas uudella tavalla.

Pakko vielä tähän loppuun mainita, että pääkkyä kirjoittaessani ajattelin nimenomaan Jussia, Teroa ja Marttia ihan positiivisessa mielessä ja lämmöllä.. :wink: On se hyvä, että meillä on noita välineurheilijoitakin lippukunnassa, mistä sitä muuten saisi hyviä jutun aiheita! Ja myönnetään: mieleni tekisi kovasti käydä ostamassa Windstopper-fleece ja sellanen hieno juomareppu, missä on se vesisäiliö (en tiedä onko sillä joku erityinen nimi..)... Mutta saa kai sitä silti pohtia, millaista partiointi on aikaisemmin ollut ja miten vastaavat tavat toimisivat nykyään.

Ai niin, kiitos Jussi palautteesta.. Tähän mä vähän pyrinkin, siis saamaan yleistä keskustelua aikaiseksi! Ja ihan kaikennäkönen palaute on aina toivottua. Olisko sulla muuten jotain ehdotuksia, mistä sellasta juomareppua ja fleeceä vois ostaa vai onko partiovaruste paras vaihtoehto?!

Aurinkoista ja lämmintä kevättä kaikille ja Jussille kanssa! :D

ViestiLähetetty: 21.5.2005 23:06
Kirjoittaja jussivienonen
VAROITUS seuraava teksti sisältää välineurheilutietoutta ja saattaa aiheuttaa huonoaoloa tietyissä riskiryhmissä. :D You have been warned..

Tärkeintähän on tietenkin, että liikkuu, retkeilee, leireilee, nauttii luonnosta ja partioinnista. Toissijaista on se millaisissa välineissä sitä tekee.

Tässä Katjalle muutamia ajatuksiani noista kyseisistä tuotteista. Ensin Windstopper fleecestä. Vaihtoehtoja on monia: valmistajia on kymmeniä, malleja satoja. Itse olen käyttänyt aika paljon ruotsalaista Haglöfs:ä, kun olen sen laadukkaaksi todennut. Muita ns. "laatumerkkejä" kyseisen tuotteen valmistajaksi on ainakin amerikkalainen North Face, ranskalainen Millet, ja suomalaiset Sasta ja Halti, näin muutamia yleisempiä mainitakseni. Tosin Haltilta ei Windstopperia löydy, sillä firma käytää Polartecin Windblock-kangasta, joka on Goren Windstopperin kilpailija mutta vastaava tuote.

Partiovaruste on laajavalikoimaisin. Onhan se Suomen suurin ulkoilukauppa :) . Sieltä löytyy esimerkiksi Häglöfsin Tornado Q ja Typhoon Q Fleecet, mitkä molemmat soveltuvat kylmällä ilmalla kuoritakin alle välikerrokseksi ja keväisessä ja syksyisessä säässä myös päälikerroksena pidettäväksi. Näistä Typhoon on tehty Windstopper next to skin materiaalista ja se soveltuu pidettäväksi mainiosti myös alimmaisena kerroksena suoraan iholle, joka tietysti lisää käyttötilanteita entisestään. Mallin nimessä tuo Q tarkoittaa että leikkaukset on tehty naisille sopiviksi.

Hinta tietysi molemmissa on aika suolainen. Joitakin urheiluliikkeitäkin kannatta kierrellä, niissäkin kyseisiä tuotteita löytyy. Partiovaruste on partioalennuksella kuitenkin ihan kohtuu kilpailukykyinen ja sieltä saa parhaan palvelun.

Itselläni on n. 5-6 vuotta vanha Haglöfsin Winstopper fleece, joka on kestänyt hyvin käyttöä ja kohtuullisesti kamina kosketuksiakin :) . Tuulenpitävyys on huippuluokkaa, jonka huomaa ainakin moottoripöyrän takana istuessa.

Sitten juomajärjestelmästä. Itseltäni löytyy Platypus:in (on muuten vesinokkaeläin) semmonen perusratkaisu muovisella 2litran juomapussilla ja letkulla. Lisäksi firman sponssaama "alkuperäisen" valmistajan Camelbackin Thermopak 3l. Eli ns. lämpöeristetty versio. Talvella sekään ei silti toimi, ainakaan kovilla pakkasilla, vaan silloin täytyy tyytyä toistaiseksi ihan perinteiseen "pullo povariin" ratkaisuun.

Kokemukset platypussista on ihan positiivisiä. Pussi kestää jäätymisen ja sulattamisen puuta vasten hakkaamalla tiettyyn pisteeseen... Normaali käyttöä varmaan hamaan tappiin. Suuaukko on aika pieni, mutta letkusysteemi yksinkertainen ja toimiva. Camelbackissä on suurempi suuaukko, mutta proudly made in U.S.A ei aina vakuuta. Komppanian camelbackeistä osa (n.5-10%)alkoi vuotamaan ihan omia aikojaan. Ei niin hyvä juttu, ainakaan autiomaassa :) . Camelbackiltä löytyy myös noita reppujuomapussi yhdistelmiä mutta ne ovat aika sika kalliita. Suosittelisinkin erillisen pussin ja letkun ostamista, jolloin sitä pystyy tarpeenmukaan vaihtamaan rinkkaan tai reppuun tai Camelbackin tapauksessa kantamaan ihan ilman erillistä kantolaitetta. (Tuossa mallissa semmoset piilotettavat hihnat kyseiseen tarkoitukseen). Muitakin valmistajia toki löytyy. Muunmuassa saksalaisella reppuvalmistaja Deuterilla on oma mallinsa, joka löytyy myös partiovarusteesta ja vaikuttaa ihan toimivalta. Muistaakseni Terolla saatoi olla semmonen että kokemuksia kannatta kysyä sieltä.

Noihin juomajärjestelmiin ei muuten kannata laittaa muuta kuin vettä sillä peseminen on hankalaa tai mahdotonta ja esim. mehu voi tarttua tehokkaasti letkuihin ja pussin seinämiin.

Tässä joitain ajatuksia, toivottavasti ovat hyödyksi. En osannut kauheen lyhyesti itseäni ilmaista :D . Ajankulukseni kun kirjoittelin. Jos on jatkokysymyksiä niin jatketaan palstaa tai lähetä mailia suoraan mulle. Mulla on tässä omien kokemuksien lisäksi aikaa surfailla netissä ja tutkia.