Loading
Sisältö
Login

Näin syntyy Kolkka Jussi

uutiskuva

Neljä kuukautta on vierähtänyt Kolkka Jussin edellisestä ilmestymisestä ja nyt oli taittotiimin vuoro ottaa homma hoitoonsa lehtemme ilmestymisprosessissa. Harva osaa kuvitella mitä kaikkea on täytynyt tehdä näiden neljän kuukauden aikana, jotta lehtemme uusin numero saatiin painokelpoiseksi ja lopulta löytää tiensä lukijoidensa käsiin.

Suunnittelua, laskelmointia ja neuvottelua

Edellisen numeron ilmestymisen jälkeen tiedotustiimi kokoontuu pohdiskelemaan tulevaa numeroa päätoimittajamme Helenan johdolla. Suunnittelukokouksessa arvioidaan edellisen lehden sisältö, ulkoasu ja yleisesti mikä oli positiivista ja missä vielä voisi parantaa. Kun plussat ja miinukset on saatu kirjattua katsastetaan tulevan lehden sisältö. Sisällön hahmotelmat muodostuvat tulevista tapahtumista ja pohdiskelemalla mistä tapahtumista tulee kirjoitus seuraavaan lehteen. Samalla myös etsitään jutuille kirjoittajat. Kun tapahtumien osalta on päästy yhteisymmärrykseen, pohditaan mitä muita aiheita lehdessä tuodaan esiin ha ketkä johtajat lehdessä tullaan esittelemään. Helena arvioi lehden kokoa, laskee arviot jokaisen jutun sivumääristä ja neuvottelee kirjoittajien kanssa määräajat, jottei jutut kasaantuisi.

Pitääkö määräajat, vieläkö suunnitelmat täsmää?

Vielä on monta askelmaa suunnitelmasta valmiiseen lehteen. Päätoimittaja tarkkailee säännöllisesti, miten lehden teko edistyy. Tärkeimpänä ja ehkä raskaimpana tehtävänä päätoimittajalla on muistuttaa ja varmistaa, että kirjoittajat toimittavat juttunsa oikoluettavaksi määräaikaan mennessä. Toisinaan tulee tilanteita, ettei jutun kirjottaja kykene muiden kiireiden vuoksi pysymään lehden aikataulussa. Harvoin lippukunnassamme tapahtumia perutaan, mutta tällöin päätoimittajan on keksittävä jotain menetetyn jutun tilalle. Silloin tällöin ilmenee jutun aihetta asioista, joita ei suunnitteluvaiheessa kyetty ennakoimaan. Päätoimittajan on pysyttävä ajanhermoilla ja olemaan valmis yllättäviin muutoksiin.

Tekstiä tekstiä, mutta mites kuvat.

Vihdoin, kun määräajat ovat menneet ja valmiit kirjotukset ovat kasassa, päästään taittovaiheeseen. Ennen taittoa on tarkastettava vielä, että jutuille löytyy myös kuvia piristämään tekstiä. Onneksi nykyaikana digikameroiden suosion vuoksi jokaisesta tapahtumasta on lähes varmasti ikuistettu hetkiä tietokoneen syövereihin, ilman että tarvitsi erikseen määrätä kuvaajia jutuillu. Yleensä kuvista on jopa hurjasti ylitarjontaa.

Joko taitetaan!

Taittovaiheessa lehdelle siis loihditaan ulkoasu, asemoidaan tekstit ja kuvat ja tavoitellaan luettavampaa ilmettä lehdelle. Kuitenkaan kyse ei ole vain kuvien lätkimisestä tekstin sekaan. Taitto alkaa suunnittelulla. Taittosuunnitelmassa jutut saa sijainnin lehden sivuilla. Usein törmätään tilanteisiin, ettei juttu kerta kaikkiaan mahdu sille varattuun tilaan ja toisinaan tilanteeseen, jossa tekstiä ei saa mitenkään venytettyä sillä varattuun tilaan.

Taittomme maaginen luku NELJÄ!

Nokkelimmat ovatkin jo ehkä hoksineet, että lehdessämme on aina joko 16,20,24,28 tai 32 sivua, riippuen hieman vuodenajasta. Tämä johtuu siitä, että lehti taitetaan A5-vihkotaitoksi ja nuo kopiokoneet syövät A4:n papereita, jolloin yhdelle kaksipuoleiselle A4-arkille mahtuu neljä A5-kokoista sivua. Tämä pitää myös huomioida taitossa, jottei lehteen jäisi tyhjiä sivuja. Neljälläjaollisuus ja se, ettei suunnitelmat aina toteudu, aiheuttaa pientä pään rapsuttelua. Jotkin kaksisivuiset jutut halutaan sijoittaa yhdelle aukeamalle ja toisaalta tapahtuman mainos voidaan haluta sijoittaa oikeanpuoleiselle sivulle. Toisinaan juttuja ei vaan saada sijoiteltua niinkuin alunperin on suunniteltu. Välillä taas joudumme jättämään jotain pois tai tempaseen jostain lisää, jotta sivumäärä saadaan oikeaksi.

Lehti valmis! Joko se ois siinä?

Ei se vielä tähän loppunut. Kun kuvat on saatu kohdilleen, tekstit palstoitettua ja oikeille sivuille, taittojälki pitää tarkastaa. Tämän jälkeen lehti onkin valmis lähtemään maailmalle. Lähti lähtee sähköpostilla painopaikkaan, jossa se monistetaan ja taitellaan nätisti vihkosiksi ja sivut niitataan kiinni. Kun valmiit lehdet on vihdoin paperilla, ne niputetaan ja toimitetaan koloille jakelua varten. Tässä vaiheessa lehtitiimi huokaisee ja pitää muutaman viikon tauon, jonka jälkeen prosessi alkaa taas alusta uuden numeron parissa.

(Seuraavan numeron taittoa oli työstämässä Anna, Helena, Kata ja Joonas)

Joonas Suominen 18.09.2006

Etusivu >Viestintä >Uutiset >Uutiset >
Sisältö