Loading
Sisältö
Login

Partiohistoria tutuksi partiomuseon juhlanäyttelyssä

uutiskuva

Partioliikkeen toimintaan ja sen 100 vuotiseen historiaan pääsee tutustumaan parhaillaan käynnissä olevan Suomen Partiomuseon "Partio 100 vuotta" -juhlanäyttelyssä. Kiertonäyttely alkaa Turun Partiomuseolla 8.1.-9.2.2007.

Partiotoiminta sai alkunsa Englannissa vuonna 1907, kun Robert Baden-Powell eli B-P piti ensimmäisen partioleirin. B-P kokosi leiriltä saamansa kokemukset kirjaksi Scouting for boys, joka ilmestyi seuraavana vuonna. Partioliike levisi Englannissa nopeasti ja vain puolitoista vuotta Brownsean leirin jälkeen partiolaisia oli jo 60 000. Ensimmäiset tyttöjen partioryhmät syntyivät Englannissa vuonna 1908.

Ensimmäiset lehtiartikkelit partiotoiminnasta Suomessa julkaistiin vuonna 1910, tiettävästi suomalainen partiotoiminta alkoi Maarianhaminassa. Partiolaisten toiminta ei alkuvuosina ollut organisoitua, mutta tärkeänä oppimisen muotona oli yhdessä tekeminen ja tekemällä oppiminen, oivaltaminen, kunnon kehittäminen ja itsenäinen harjoittelu ystävien kanssa. Ensimmäiset partioleirit järjestettiin Suomessa vuonna 1911, mutta samana vuonna partiolaiset joutuivat toimintakieltoon Venäjän johdon määräyksestä. Kuuden vuoden kuluttua toimintakielto kumottiin, ja keväällä 1917 toiminta alkoi uudelleen nuorten omasta aloitteesta – innostus oli suurta ja partiolaisia oli tuolloin lähes 18 000. Partiolaisilla oli hyvä maine ja heihin vedottiin usein, kun apua tarvittiin. Esimerkiksi vuonna 1935 Suomessa alkaneen vapaaehtoisuuteen perustuvan verenluovutuksen aloittivat partiolaiset.

Tänä päivänä partioliike on maailman laajin vapaaehtoisuuteen perustuva nuorisojärjestö. Nykyään partiolaisia on 150 maassa noin 38 miljoonaa ja Suomessa partiolaisia on 75 000.

Näyttelyyn on vapaapääsy niin partiolaisille kuin muillekin toiminnasta kiinnostuneille. Kolkankävijätkin ovat erilaisilla kokoonpanoilla vierailleet museolla tutustumassa monipuoliseen vapaaehtoisesti talkootyöllä ylläpidettävään kattavaan museokokoelmaan.

Lisätietoa juhlavuoden ja partiomuseon sivuilta.

Eveliina Virtanen 30.01.2007

Etusivu >Viestintä >Uutiset >Uutiset >
Sisältö