Loading
Sisältö
Login

Uudistuksia, uudistuksia, uudistuksia

Loimaalla 8.9. järjestetty V-SP:n lippukuntapäivä tarjosi kaikille osallistujille aimoannoksen tietoa meneillään olevista partiokentän uudistuksista. Lpk-päivän yhteydessä järjestetyssä ylimääräisessä kokouksessa tehtiin päätös piiriuudistuksen etenemisestä ja vastauksia saatiin niin ohjelma- kuin koulutusuudistuskysymyksiinkin.

Uusi lounais-suomalainen piiri aloittaneen toimintansa 1.1.2009

Varsinais-Suomen Partiopiiri 8.9. ylimääräisessä kokouksessaan olla mukana hankkeessa, jonka tavoitteena on muodostaa uusi partiopiiri nykyisten Satakunnan Partiolaisten ja Varsinais-Suomen Partiopiirin alueille. Satakunnan partiopiiri päättää asiasta lokakuussa.

Kokouksessa käytiin vilkasta keskustelua ja niin asian puolesta kuin vastaankin esitettiin kommentteja. Kokoukseen osallistui 140 partiojohtajaa ja kokous venyi yli 3 tuntiseksi. Lopulta asiasta äänestettiin, ja piirihallituksen ehdotus voitti äänestyksessä vastaehdotuksen 82-57:

"Päätettäneen, että perustetaan uusi partiopiiri, joka jatkaa Varsinais-Suomen Partiopiiri ry:n toimintaa 1.1.2009 alkaen ja jonka toiminta-alueena on Varsinais-Suomi ja Satakunta. Päätettäneen suositella piirin alueella toimiville lippukunnille, että ne päättävät uuden piirin perustamisesta ja liittyvät sen jäseniksi. Edellyttäen, että Satakunnan Partiolaiset ry tekee vastaavan päätöksen syyskokouksessaan 2007."

Uuden piirin perustava kokous pidetään 30.3.2008. Ajankohtaisin tieto hankkeen etenemisestä löytyy paraspiiri-nettisivuilta.

Ohjelmauudistus otetaan käyttöön vuoden 2009 alusta

Ohjelmauudistuksen taustalla on partioliikkeen tahto toteuttaa entistä paremmin tehtäväänsä lasten ja nuorten kasvattajana. Tavoitteena on tunnistaa ikäkausien tarpeet entistä paremmin ja ottaa huomioon tyttöjen ja poikien erilaiset tavat toimia eri ikäkausina.

Uudet kasvatustavoitteet ja uusi ikäkausijako on jo hyväksytty. Myös partiomenetelmä uudistetaan. Jatkossa nykyisen kolmen sijaan on siis käytössä viisi eri ikäkautta:

Sudenpennut (7-9 vuotta),
Seikkailijat (10-12 vuotta),
Tarpojat (12-15 vuotta),
Samoajat (15-17 vuotta),
Vaeltajat (18-22 vuotta).

Ohjelmauudistus otetaan käyttöön vuoden 2009 aikana ja tavoitteena on, että se on käytössä 2010 mennessä kaikkialla.

Koulutusuudistus muuttaa kurssit moduuleiksi

Partio-ohjelman ja -menetelmän sekä kasvatustavoitteiden uudistumisen myötä uudistuu myös johtajien koulutusjärjestelmä. Ja vuoteen 2009 osuu piirissämme tämänkin uudistuksen käyttöönotto.

Kurssit muuttuvat moduulimuotoiseksi. Käytännössä tämä ei muuta kurssien luonnetta, kurssien sisältöä pyritään moduulien avulla muokkaamaan paremmin johtajan pestiä tukevaksi koulutukseksi. Kurssien päällekkäisyyksiä voidaan tarvittaessa karsia ja moduulit mahdollistavat henkilökohtaisemman koulutussuunnitelman tekemisen esim. ottaen huomioon kurssilaisen muut harrastukset, koulutukset tai ammatin.

Miten lippukunta selviää näistä kaikista uudisuksista?

Partiomaailma on siis tällä hetkellä täynnä muutoksia ja kaikki uudistuu. Lippukuntapäivässä asiaa kommentoitiin osuvasti: "Nyt on heitetty kaikki palikat ilmaan - saammeko me ne kaikki kiinni?" Lippukuntapäivä tarjosi paljon vastauksia, mutta paljon jäi vielä epäselväksi.

Mutta vaikka uudistuksia on meneillään paljon, muutoksilla tähdätään kuitenkin parempaan tulevaisuuteen. Eikä tämä satavuotias harrastuksemme mihinkään perusajatukseltaan muutu - asioita vain päivitetään nykyaikaan sopiviksi. Jatkossakin siis partiossa opitaan tekemällä, leireillään metsässä, tavataan viikottain koloilloissa ja toiminta tapahtuu lippukunnassa!

Eveliina Virtanen 09.09.2007

Etusivu >Viestintä >Uutiset >Uutiset >
Sisältö