Loading
Sisältö
Login

20v Juhlaretki: Historian havinaa Kolkansaaressa

Juhlaretkemme lauantaiaamu alkoi aurinkoisessa lipunnostotilaisuudesta, jonka päätteksi saimme perinteisen aamupalan puurolla ja leivällä. Päivän kohokohtana odotti historian siipien havina Kolkansaaressa, jossa vartiolaiset, vaeltajat ja johtajat kertasivat Kolkankävijöiden historian varrelta keskeisiä tapahtumia, jotka sijoittuivat Kolkkaan.

PICT1798-1.JPG

Jokainen vartiolainen ja johtaja pääsi vuorollaan halkomaan pölkkyä


Ensimmäisenä Kolkassa saimme kokreettisen otteen Kolkansaaren historiasta. Edessä oli puiden pilkontaa. Aikoinaanhan Kolkansaaresta kaadettiin puita Lemu-Askaisten seurakunnan kirkkojen lämmittämiseen. Kun alkuverryttelyt pölkkyjen parissa olivat ohi, oppaamme Timo Rindell johdatti historian siipien havinan kantama seuraavalle tapahtumapaikalle.

Kolkansaaen korkeimmassa kohdassa kuulimme tarinan siitä, miten eräänä talvena Kolkankävijöiden retkikunta maastoitui ensimmäistä kertaa saareen. Tämä tapahtui vuonna 1988, kun hiihtäen saapunut joukko keitti Kolkankävijöiden historian ensimmäiset nuotiokahvit myös Aukko-Kolkaksi kutsutun saaren korkeimalla kohdalla.

Opastettu kieroksemme jatkui kohti hiljentymispaikkaa - leirikirkkoa. Leirikirkolla on useilla leireillä järjestetty hiljentymisiä ja hartauksia. Hieman rapistuneen leirikirkkopaikan muisteloisto tarina lähti kiemurtelemaan saunanrantaa kohti. Saunanrannassa ihastelimme uuden telttasaunan runkoja ja muistelimme miten asiat olivat vuosia sitten: lauteetkin oli riu'uista eikä lainkaan niin tukevat kuin nykyisin. Useampi kiuaskin tänä Kolkankävijöiden historian aikana on päässyt nautiskelemaan Kolkansaaren rauhasta.

Kierros poikkesi vielä pohjoiskärkeen, jota on hyödynnetty lukuisten leiri-iltanuotioiden paikkana. Rauhoittava aaltojen liplatus ja nuotion räiske luo omanlaisensa tunnelman illan päätteeksi. Pohjoiskärjeltä avautuvaa maisemaa ihallessa huhuilimme vanhaa ystäväämme kammukemeliä. Toiselta nimeltään Kemmu Kameli tulikin moikkaamaan jo entuudestaan tutuksi tulleita partiolaisia ja esitteli muutamat sirkustemput menneiden muistoksi.

PICT1802-1.JPG

KamuKemeli KemuKameli esittelemässä temppuja

Useamman tunnin historia-annostuksen jälkeen jo jokaisella olikin varmasti nälkä. Eväitä siirryttiin syömään nykyisen keskusnuotiopaikan kautta vanhalle keittokatokselle. Vanhasta ruokapaikaista on enään jäljellä vain tyhjä ja tasainen aukio. Vanha pressuista ja tikuista kyhätty katos on purettu aikaa sitten ja nykyiseltään ruokavalmistuu hirsisessä ruokakatoksessa.

Eväiden jälkeen kuulimme tarinan jokseenkin epäonnistuneesta kaivohankkeesta. Kaivon ympärillä oli enemmän vettä mitä sisällä ja sekään ei kovin juomakelpoiselta vaikuttanut. Nyt olikin oiva aika vedenhakukilpailulle. Joukkueiden piti tunnistaa kuudesta valokuvasta, mistä ne oli otettu. Vielä joukkueiden oli noudettava kyseisistä paikoista, tyhjä tai täysi kanisteri, 1,5 litran pullo tai kertakäyttömuki.

Kilpailun päätteeksi kierros jatkui nykyisen keskusaukion ja keittokatoksen kautta ruokailupaikalle. Täällä odotellessa kuulimme hieman tarinaa muinoin saarella asunneesta erakosta Kolkka Jussista. Kolkka Jussi ja hänen tarina jääköön vain Kolkansaaren rantaviivojen sisäpuolelle... Suuntaa siis matkasi Kolkkaan, jos uteliaisuutesi heräsi. Tarinan aikana odottelimme vuoroamme leirikasteeseen, josta tupsahdimmekin johtajien aukiolle ja siitä edelleen lippusalolle. Saaren ainoa lippusalko on Kolkan omasta puusta veistetty. Tällä rupeamalla myös selvisi se kenelle kuului lipputangon juureen painetut kädenjäljet. Lipputangon ympärillä sitten odottelimmekin venekyytejä takaisin Mannerlahteen, jossa meitä nälkäisi historiantutkijoita odottikin kovin makoisa Kolkkamössö.

PICT1805-1.JPG

Vanha tammi ruokailuaukiolta


Ilta jatkui historian tarinoiden parissa vanhalla leiripaikalla, saunassa sekä vielä iltanuotiolla. Juhlaretki kestää vielä sunnuntain, jolloin myös vanhemmilla ja toiminnasta kiinnostuneilla on mahdollisuus tulla tutustumaan Kolkankävijöiden toimintaan ja menneisiin vaiheisiin.

Joonas Suominen 19.04.2008

Etusivu >Viestintä >Uutiset >Uutiset >
Sisältö