Loading
Sisältö
Login

Yrjönpäivä sijoittuu partioviikkoon

Partioviikko on suomalaisten partiolaisten perinteinen juhlaviikko, jota vietetään lippukunnissa ja partiopiireissä valtakunnallisesti, huipentuen Yrjön päivään 23.4. Urhea ritari Pyhä Yrjö on partiolaisten suojeluspyhimys ja esikuva. Suojeluspyhimyksensä esimerkin mukaisesti partiolaisen tulisi tehdä ainakin yksi hyvä teko päivässä.

Pys.gif

Pyhän Yrjön Solki

Legenda B-P:n kertomana

Pyhä Yrjänä syntyi Kappadokiassa Herran vuonna 303. Seitsentoistavuotiaana hän pestautui ratsuväen sotilaaksi, ja pian hänet tunnettiin urheudestaan.

Kerran hän tuli Selem-nimiseen kaupunkiin, jonka lähettyvillä eli lohikäärme. Sille oli joka päivä syötettävä yksi kaupungin asukkaista, joiden kohtalon arpa ratkaisi. Sinä päivänä, jolloin Pyhä Yrjänä tuli kaupunkiin, arpa oli langennut kuninkaan tyttären, Cleolindan, osalle. Pyhä Yrjänä päätti, ettei prinsessa saisi kuolla, ja niin hän hyökkäsi läheisessä suossa makaavan lohikäärmeen kimppuun ja tappoi sen.

Pyhä Yrjänä oli juuri sellainen kuin partiolaisen tulisi olla: Kun häntä kohtasi vaikeus tai vaara, miten suuri tahansa, vaikkapa lohikäärmeenkin muodossa, hän ei koettanut paeta sitä peläten, vaan hyökkäsi sen kimppuun omin ja hevosensa voimin. Vaikka hän oli huonosti aseistettu tämän kaltaista ottelua varten, hänellähän oli vain keihäs, hän kuitenkin kävi siihen, teki parhaansa ja lopulta onnistui voittamaan taistelun, mihin kukaan ei ollut uskaltanut ryhtyä.

Juuri tällä tavalla partiolaisen olisi suhtauduttava vaikeuksiin tai vaaraan, olkoot ne miten suuria tai pelottavia tahansa tai olkoon hän miten huonosti varustettu tahansa. Hänen on käytävä niiden kimppuun rohkeasti ja luottavaisesti käyttäen kaikki voimansa voittaakseen ne. On olemassa mahdollisuus, että hän onnistuu. Pyhän Yrjänän päivä on huhtikuun 23. Sinä päivänä kaikki kunnon partiolaiset ajattelevat erityisesti partiolupaustaan ja partiolakiaan.

Lähteet:
http://wiki.partio.net/Pyh%C3%A4_Yrj%C3%B6
http://www.partio.fi/?newsid=1470&deptid=559&languageid=3&news=1

Eveliina Virtanen 22.04.2008

Etusivu >Viestintä >Uutiset >Uutiset >
Sisältö