Loading
Sisältö
Login

Jättipalsamin torjuntatalkoot jälleen käynnissä

Lemussa talkoillaan 29.-31.8.2011 iltaisin jättipalsamin hävittämisen merkeissä.

20100906_eveliina_001.JPG?m=1305572664
Jättipalsami on kotoisin Himalajan vuoristoalueilta, jossa sitä esiintyy jokien ja purojen varsilla ja laidunmailla. Suomessa jättipalsami kasvaa usein asutuksen läheisyydessä, koska se on yleensä alun perin tuotu koristeeksi ja mehiläiskasviksi puutarhoihin. Se on levinnyt ihmisten avustuksella eripuolille maata. Pihoilta se kulkeutuu edelleen sopiviin kasvupaikkoihin, mm. tunkioille, rannoille, ruovikoihin ja pellonlaiteille. Se leviää erityisen helposti joki- ja puronvarsia myöten.

Jättipalsami on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi, jonka leviämistä luonnossa tulee rajoittaa. Vieraita lajeja ei saa levittää luontoon, koska ne vaarantavat alkuperäisen kasviston ja eläimistön olemassaolon.

Lemun koululla Opinkujan vieressä kulkevassa ojassa kasvaa jättipalsamia. Missä sen esiintyminen yläjuoksulla päin alkaa, on epäselvää. Vuosi vuodelta sitä kuitenkin löytyy ojan reunalta levinneenä pidemmälle kohti jokea.

Kolkankävijät lähtivät ensi kerran kamppailuun jättipalsameita vastaan syksyllä 2010 ja talkoista päätettiin tehdä joka syksyinen tempaus. Tällä viikolla maanantai-iltana talkoilun aloitti Hirvi-lauman sudenpennut ja tiistaina urakkaa jatkoi seikkailijavartio Sisiliskot. Huomenna keskiviikkona jättipalsamien raivausta jatkaa seikkailijaryhmä Kyyhkyt.

Talkoilua keskiviikkona 31.8. klo 18-19 Lemun koululla, tervetuloa mukaan!

Eveliina Virtanen 30.08.2011

Etusivu >Viestintä >Uutiset >Uutiset >
Sisältö